Θυρεοειδεκτομή

Ο θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και έκκριση διαφόρων ορμονών στο αίμα, οι οποίες ρυθμίζουν την λειτουργία διαφόρων κυττάρων ή οργάνων του σώματος. Οι ορμόνες που παράγει είναι οι Τ3, Τ4 και η καλσιτονίνη. Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει ως ένα σημείο τον μεταβολισμό.

Οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση αφορά στην λειτουργία ή στην δομή του θυρεοειδούς αδένα, απαιτεί διαγνωστικό έλεγχο και εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που θα ορίσει ο αρμόδιος ιατρός.

Η Θυρεοειδεκτομή

Η θυρεοειδεκτομή εφαρμόζεται για να θεραπεύσει τις διαταραχές του θυρεοειδή. Χωρίζεται σε ολική ή μερική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα.

Η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα απαιτείται σε περιπτώσεις:

 • Καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα
 • Βρογχοκήλης
 • Υποθυρεοειδισμού
 • Υπερθυρεοειδισμού

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω του κλινικού ελέγχου για τον καθορισμό όζων του θυρεοειδούς, ύποπτους για κακοήθεια. Ταυτόχρονα, απαιτείται και μια διαγνωστικών εξετάσεων όπως: υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, εξετάσεις αίματος, σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς και βιοψία.

Είδη χειρουργικών επεμβάσεων

 • Ολική Θυρεοειδεκτομή
 • Μερική Θυρεοειδεκτομή
 • Λοβεκτομή
 • Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή
 • Ενδοσκοπική Θυρεοειδεκτομή

Η χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση του θυρεοειδούς αδένα είναι ασφαλής και θεωρείται ως επέμβαση ρουτίνας. Η Θυρεοειδεκτομή, όπως ονομάζεται, αποτελεί εξειδικευμένη επέμβαση και πρέπει να εκτελείται από ειδικό χειρουργό με μεγάλη εμπειρία στην αφαίρεση αδένων. Σκοπός είναι η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.

Η τομή που δημιουργείται δεν είναι εμφανής, παρά μόνο σε περιπτώσεις δημιουργίας υπερτροφικής ουλής ή χηλοειδούς.

Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω γενικής αναισθησίας. Η νοσηλεία του ασθενούς είναι ολοήμερη, ενώ η επιστροφή του στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής χρειάζεται να λαμβάνει τη θυρεοειδή ορμόνη μέσω χαπιού.

Διάρκεια επέμβασης

Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται σε μιάμιση με δύο ώρες, ανάλογα τη νόσο, την ανάγκη και την ολική ή μερική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα.

Συμβουλές για μετά την επέμβαση

Μετά τη χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς αδένα, το άτομο γίνεται υποθυρεοειδικό. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ενταχθούν στο πρόγραμμα διατροφής του ασθενούς τα εξής: ασβέστιο – σίδηρος – ιώδιο -λαχανικά.

Μια εβδομάδα μετά την επέμβαση καλό θα ήταν να αποφεύγονται σκληρές τροφές, δύσκολες στην κατάποση.

Μετά τη λήψη του χαπιού (θυροξίνη) θα πρέπει να αποφεύγετε οποιοδήποτε γεύμα για τουλάχιστον μισή ώρα.

Επιπλέον, σημαντική είναι η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μέσα στην μέρα, η σωματική άσκηση και ο έλεγχος του σωματικού βάρους.

Μετά το πέρας της ανάρρωσης, ο ασθενής μπορεί σταδιακά να επανέλθει στη καθιερωμένη διατροφή του. Οι απότομές αλλαγές στη διατροφή είναι καλό να αποφεύγονται.

 

Ο Δρ. Διονύσιος Η. Πινιαλίδης είναι Χειρουργός Λαπαροσκόπος. Εξειδικεύεται στις παθήσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων. Διατελεί Διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών ΝΙΜΤΣ. Επιπλέον, είναι επιστημονικός συνεργάτης στις εξής κλινικές: Βουγιουκλάκειο, Metropolitan, Ευρωκλινική, Λευκός Σταυρός.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.

cta

call-to-action_mobile

Επικοινωνία
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

  Necessary

  GDPR,pll_language

  Προγράμματα

  _ga, _gat
  c_user, datr, fr, sb, wd, xs