Σάρκωμα μαλακών μορίων

Όγκοι μαλακών μορίων αφορούν σε νεοπλασίες καλοήθους ή κακοήθους συμπεριφοράς ( πχ: καλόηθες λίπωμα, κακόηθες λιποσάρκωμα) που εξορμώνται από κύτταρα του μεσεγχύματος και του συνδετικού ιστού. Τέτοιοι ιστοί είναι οι μύες, οι τένοντες, το λίπος, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα και οι σύνδεσμοι. Αποτελούν σπάνιες μορφές καρκίνου που εμφανίζονται συχνά στα παιδιά.

Παρόλο που απαριθμούνται πάνω από 40 τύποι σαρκώματος μαλακών μορίων, το 60-70% περίπου από αυτούς εμφανίζονται στα χέρια και τα πόδια. Το υπόλοιπο ποσοστό εντοπίζεται στο θώρακα και την κοιλιά, στο κεφάλι και το λαιμό. Σε περίπτωση επιθετικής μορφής, το μισό ποσοστό των ασθενών εμφανίζει μετάσταση τους πνεύμονες.

Η μετάσταση αποτελεί κακό οιωνό για τη μακρά επιβίωση του ασθενούς.

Στους πιο συχνούς όγκους μαλακών μορίων συγκαταλέγονται:

 • το λιποσάρκωμα: εμφανίζεται συνήθως στο λιπώδη ιστό, κυρίως στα πόδια και τον κορμό
 • τα αιμαγγειοσαρκώματα: εμφανίζεται στα αιμοφόρα αγγεία
 • τα λειομυοσάρκωμα : εμφανίζεται συνήθως σε μυς της γαστρεντερικής οδού και στη μήτρα
 • τα δερματοϊνοσάρκωμα: αναπτύσσεται στον ιστό κάτω από το δέρμα
 • το συνοβιακό σάρκωμα: εμφανίζεται κυρίως σε ιστούς συνδέσμων των παιδιών
 • το σάρκωμα Kaposi: εμφανίζεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων όσων πάσχουν από ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού τους συστήματος, όπως το HIV.

Τα στάδια του σαρκώματος

Το σάρκωμα χωρίζεται σε 4 στάδια:

Στάδιο Ι: μικροί σε μέγεθος όγκοι, με κύτταρα που δεν πολλαπλασιάζονται γρήγορα και δεν έχουν την τάση να κάνουν γρήγορα μετάσταση. Αν διαγνωστούν έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί ολοκληρωτικά.

Στάδιο ΙΙ: ενδιάμεσα χαρακτηριστικά από τα στάδια Ι και IV.

Στάδιο ΙΙΙ: ενδιάμεσα χαρακτηριστικά από τα στάδια Ι και IV.

Στάδιο IV: κύτταρα που δε μοιάζουν με τα φυσιολογικά, πολλαπλασιάζονται γρήγορα και έχουν την τάση να κάνουν γρήγορα μετάσταση.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Το βασικό σύμπτωμα που χαρακτηρίζει το σάρκωμα είναι το ανώδυνο πρήξιμο ή διόγκωση κάποιου σημείου του σώματος, το οποίο σε αρχικά στάδια ενδέχεται να μην γίνει αντιληπτό. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, είναι πιθανόν να εμφανιστεί πόνος ή αίσθημα πίεσης στην περιοχή. Στα συμπτώματα επίσης ανήκει και η αποβολή αίματος με τον εμετό ή τα κόπρανα.

 

Ποια αίτια οδηγούν σε όγκους μαλακών μορίων;

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί επακριβώς τα αίτια που οδηγούν στη δημιουργία του σαρκώματος. Ορισμένες μορφές κληρονομούνται, ενώ το σάρκωμα Kaposi προκαλείται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αναφέραμε παραπάνω. Επιπλέον, φαίνεται πως η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία άλλων μορφών καρκίνου, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης σαρκωμάτων. Όπως και στις άλλες μορφές καρκίνου, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να συσχετίζονται και με την εμφάνιση του σαρκώματος.

 

Πως γίνεται η διάγνωση για τους όγκους μαλακών μορίων;

Η διάγνωση κάθε μορφής καρκίνου αφορά σε βιοψία, λήψη δηλαδή υλικού από την πάσχουσα περιοχή και ιστολογική του εξέταση. Απαραίτητες είναι επίσης οι αιματολογικές εξετάσεις, οι ακτινογραφίες, η αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Μετά τη διάγνωση απαιτείται εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται ο ασθενής.

 

Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση των όγκων μαλακών μορίων;

Η θεραπεία που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος, τη θέση και το στάδιο που βρίσκεται το σάρκωμα, καθώς και από το αν υπάρχει μετάσταση σε άλλο σημείο του σώματος. Συνήθως η αντιμετώπιση του σαρκώματος γίνεται μέσω χειρουργικής επέμβασης. Αυτή στη συνέχεια ενδέχεται να συνοδεύεται από ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία. Ανάλογα με την τοποθεσία του σαρκώματος γίνεται χρήση ολικής ή τοπικής αναισθησίας. Στόχος της επέμβασης είναι η ολική αφαίρεση του σαρκώματος, μαζί με μέρος του υγιούς ιστού που το περιβάλει.

 

Βήματα μετά τη θεραπεία

Μετά την ανάλογη θεραπεία του ασθενούς για την αντιμετώπιση του σαρκώματος, σε συνδυασμό με την κατάλληλη συμπληρωματική θεραπεία (ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία), απαιτείται ένα χρονικό διάστημα ώστε οι γιατροί να μπορούν να κρίνουν αν ο ασθενής έχει φτάσει σε ίαση της νόσου ή αν υπάρχει επιδείνωση. Ως υποτροπή, ορίζουμε την επανεμφάνιση ή επιδείνωση του καρκίνου.

 

Ο Δρ. Διονύσιος Η. Πινιαλίδης είναι Χειρουργός Λαπαροσκόπος, ειδικευθείς στη Χειρουργική Ογκολογία. Εξειδικεύεται στη χειρουργική αντιμετώπιση σαρκωμάτων μαλακών μορίων και σπλάχνων. Διατελεί Διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών ΝΙΜΤΣ. Τέλος, είναι επιστημονικός συνεργάτης στις εξής κλινικές: Βουγιουκλάκειο, Metropolitan, Ευρωκλινική, Λευκός Σταυρός.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.

cta

call-to-action_mobile

Επικοινωνία
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

  Necessary

  GDPR,pll_language

  Προγράμματα

  _ga, _gat
  c_user, datr, fr, sb, wd, xs