Καρκίνος του Ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί την πέμπτη συχνότερη μορφή καρκίνου και την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος σε σχέση με τις γυναίκες. Στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, η νόσος είναι συχνότερη. Επιπλέον, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του ήπατος, είναι πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο. Η νόσος παρατηρείται επίσης και σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Ο καρκίνος του ήπατος χωρίζεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Ο πρωτοπαθής ξεκινάει από το ήπαρ, ενώ ο δευτερογενής καταλήγει σε αυτόν μετά από μετάσταση. Η μετάσταση προέρχεται συνήθως από καρκίνο στο παχύ έντερο, τον πνεύμονα ή τον μαστό.

Ποια αίτια οδηγούν στον καρκίνο του ήπατος;

Τα ακριβή αίτια που οδηγούν σε καρκίνο του ήπατος δεν έχουν διευκρινιστεί. Ωστόσο, παράγοντες ου μπορούν να αυξήσουν την εμφάνισή του αποτελούν η μόλυνση από ηπατίτιδα Β ή C, η κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα και η κίρρωση του ήπατος.

Ποια είναι τα συμπτώματα  του καρκίνου του ήπατος;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος εμφανίζονται συνήθως όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει από τα αρχικά στάδια. Στα συμπτώματα συγκαταλέγονται αδυναμία και κούραση, πρήξιμο της κοιλιάς, ασυνήθιστη και χωρίς λόγο απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης, κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος), ναυτία και πυρετός.

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Η διάγνωση για τον καρκίνο του ήπατος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και βιοψία.

Οι εξετάσεις αποσκοπούν στη διαπίστωση της λειτουργίας του ήπατος, καθώς και να αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για καρκίνο του ήπατος.

Πρόγνωση

Η πρόγνωση μετά τη διάγνωση του καρκίνου του ήπατος προσδιορίζεται από το μέγεθος του όγκου, την παρουσία ή απουσία καρκινικών κυττάρων πέραν του αρχικού όγκου και τη γενικότερη υγεία του ασθενούς.

Η εξάπλωση του καρκίνου παίζει ρόλο στον καθορισμό του χρόνου επιβίωσης του ασθενούς.

Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος;

Ο Ιατρός καλείται να διαπραγματευθεί με τον καρκίνο στο ήπαρ ως εστία μεταστάσεων από το παχύ έντερο και το στομάχι.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος αφορά σε χειρουργική θεραπεία, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία και βιολογική θεραπεία.

Μέσω της χειρουργικής αφαίρεσης, αφαιρείται ο όγκος μαζί με τον περιβάλλοντα ιστό του ήπατος καθαρίζοντας την περιοχή από οποιοδήποτε ίχνος καρκίνου.

 

Ο Δρ. Διονύσιος Η. Πινιαλίδης είναι Χειρουργός Λαπαροσκόπος, ειδικευθείς στη Χειρουργική Ογκολογία. Εξειδικεύεται στις καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του πεπτικού. Διατελεί Διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών ΝΙΜΤΣ. Τέλος, είναι επιστημονικός συνεργάτης στις εξής κλινικές: Βουγιουκλάκειο, Metropolitan, Ευρωκλινική, Λευκός Σταυρός.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.

cta

call-to-action_mobile

Επικοινωνία
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ