Ημικλειστή χειρουργική τεχνική για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος

αδενοκαρκίνωμα σιγμοειδούς παχέος εντέρου
Αδενοκαρκίνωμα σιγμοειδούς παχέος εντέρου από εγκλωβισμένη κύστη ουραχού
27 Μαρτίου 2019
ηπατοχολικές παθήσεις
Διερεύνηση ηπατοχολικών παθήσεων – Πληροφορίες προς τους ασθενείς
25 Απριλίου 2019
θεραπεία της κύστης κόκκυγος

Ημικλειστή χειρουργική τεχνική για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος

Συγγραφείς: Γεώργιος Σαχσαμάνης, Σταύρος Σαμαράς, Γεώργιος Μητσόπουλος, Τίτος Δεβεράκης, Γεώργιος Δημητρακόπουλος και Διονύσιος Πιναλίδης

 

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος (PSD) αποτελεί μια ιδιαίτερα επίκτητη χρόνια διαταραχή. Υπάρχει μια ποικιλία χειρουργικών τεχνικών προς αντιμετώπιση της. Η εναλλακτική ημι-κλειστή χειρουργική μέθοδος για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος, με έγκαιρη αποκατάσταση και ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αποτελεί ένα ακόμα δυνατό όπλο για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος.

Που οφείλεται η κύστη κόκκυγος;

Οφείλεται στην παρουσία μεγάλου αριθμού τριχών στην γλουτιαία πτυχή. Η συσσώρευση των τριχών με την πάροδο του χρόνου, σε συνδυασμό με την εφίδρωση της περιοχής, οδηγεί στη δημιουργία μιας υποδόριας κύστης στην περιοχή μεταξύ των γλουτών. Η κύστη, στην προσπάθειά της να αποβληθεί, δημιουργεί φλεγμονή και στη συνέχεια απόστημα. Το απόστημα απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Ποιος είναι πιο πιθανόν να εμφανίσει κύστη κόκκυγος;

Εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες με αναλογία περίπου 4 προς 1. Συνδέεται επίσης με άτομα που περνούν τον περισσότερό τους χρόνο καθούμενοι, όπως είναι οι οδηγοί φορτηγών, οι φοιτητές και όσοι είναι υπάλληλοι γραφείου.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της νόσος;

Ο πόνος στην περιοχή αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κύστης κόκκυγος. Ένα επίσης σύμπτωμα αποτελεί το πύον – υγρό που βγαίνει από την περιοχή της κύστης.

Ποιες μέθοδοι αντιμετώπισης υπάρχουν;

Η χειρουργική διαχείριση της κύστης κόκκυγος αποτελεί μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία.

Έχουν περιγραφή διάφορες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί η βέλτιστη μέθοδος. Η ιδανική θεραπεία πρέπει να στοχεύει σε λιγότερο πόνο, λιγότερες επιπλοκές, ταχεία επιστροφή στις δραστηριότητες, και κυρίως χαμηλά ποσοστά επανεμφάνισης.

Μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μεθόδους είναι η «κλειστή» τεχνική των κρημνώντεχνική του Γ. Καρυδάκη, η χειρουργική εξαίρεση με δημιουργία δερματικού κρημνούτεχνική του Limberg και η πλήρης χειρουργική εκτομή της κύστης, για πρωτογενή και δευτερογενή κύστες.

Η εναλλακτική χειρουργική μέθοδος για τη θεραπεία της πρωτογενούς κύστης κόκκυγος, που παρουσιάζεται μέσα από τη συγκεκριμένη εργασία, αφορά σε ολοκληρωτική εκτομή της κύστης, μικρή τομή, συρραφή με ράμματα, αφήνοντας όμως το τραύμα ημί-κλειστο. Παρέχει στους ασθενείς ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ επιτρέπει την έγκαιρη και ασφαλή επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Παρουσίαση Περίπτωσης

34 ασθενείς, ανάμεσά τους 32 άνδρες και 2 γυναίκες, υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία για πρωτογενή κύστη κόκκυγος, εφόσον πληρούσαν τα κριτήρια. Ορατές κύστες παρατηρήθηκαν σε 28 ασθενείς.

Η κύστη βρίσκονταν στο μεσοδιάστημα των γλουτών. Χειρουργήθηκαν με τη μέθοδο της συνολικής εκτομής της κύστης, αφήνοντας το τραύμα ημί-κλειστο

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2016, 113 ασθενείς μεταφέρθηκαν και χειρουργήθηκαν στο νοσοκομείο μας για κύστη κόκκυγος. Όλοι οι ασθενείς έπασχαν από απλή ή σύνθετη κύστη κόκκυγος, με ή χωρίς την παρουσία ποντοειδούς κύστης, ενώ 18 από τους ασθενείς είχαν υποτροπιάζουσα νόσο. Οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη υπέφεραν από απλή συμπτωματική, πρωτογενή κύστη κόκκυγος. Γραπτή συγκατάθεση ελήφθη από όλους τους ασθενείς πριν από την επέμβαση.

Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε;

Υπεύθυνος των χειρουργικών επεμβάσεων ορίστηκε ένας έμπειρος χειρουργός γενικής χειρουργικής, ο οποίος εκτελούσε 10 χειρουργικές επεμβάσεις / μήνα.

Πριν την επέμβαση διεξήχθη ξύρισμα της περιοχής που βρισκόταν η κύστη των ασθενών. Αφού καθαρίστηκε η περιοχή με ιωδιούχο ποβιδόνη, χορηγήθηκε τοπικό αναισθητικό.

Η ποντοειδής κύστη εντοπίστηκε μέσω της ψηλάφησης και πραγματοποιήθηκε μια κοπτική τομή. Στη συνέχεια, η εκτομή της κύστης πραγματοποιήθηκε απαλά με τη βοήθεια του δείκτη, για να αποφευχθεί η βλάβη τόσο στην περιτονία όσο και στους περιβάλλοντες μαλακούς ιστούς. Η κύστη αποκόπηκε πλήρως, και οποιαδήποτε πιθανή αιμορραγία ελέγχθηκε είτε με απολίνωση είτε με ηλεκτροκαυτηριοποίηση. Κατόπιν, διεξήχθη περαιτέρω επιθεώρηση του πλευρικού τοιχώματος της κοιλότητας μέσω ψηλάφησης, για την ανίχνευση πιθανών κυστών. Το ημι-κλειστό τραύμα πλύθηκε με ιωδιούχο ποβιδόνη και εφαρμόσθηκε επίδεσμος που περιείχε στυλεό με φουκιδίνη.

Μετά την επέμβαση

Μία δόση iv αντιβιοτικών χορηγήθηκε σε όλους τους ασθενείς μετεγχειρητικά. Η κινητοποίηση ξεκίνησε περίπου 6 ώρες μετά την επέμβαση, ενώ όλοι οι ασθενείς επέστρεψαν στον σπίτι τους την επομένη της επέμβασης. Οι ασθενείς δεν ανέφεραν μετεγχειρητικό πόνο. Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς θα έπρεπε να αλλάζουν καθημερινά τον επίδεσμο για 10 ημέρες, καθώς και να ξυρίζουν την περιοχή κάθε 10 μέρες για τους επόμενους 6 μήνες. Οι ασθενείς επιτρέπονταν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες 5 ημέρες μετά την επέμβαση. Η έντονη άσκηση έπρεπε να αποφευχθεί για διάστημα 15 ημερών. Οι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο μετά από 10 ημέρες, 1 μήνα και 6 μήνες. Όλοι οι ασθενείς ήταν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της επέμβασης και την επούλωση της πληγής.

Συμπεράσματα της μελέτης

 • Η επιτυχία της τεχνικής σημείωσε ποσοστό 100%.
 • Όλες οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς χωρίς επιπλοκές.
 • Δεν καταγράφθηκε μετεγχειρητικός πόνος, διάνοιξη ή μόλυνση τραύματος.
 • Όλοι οι ασθενείς απελευθερώθηκαν την ημέρα μετά από τη χειρουργική επέμβαση, με βαθμολογία πόνου VAS 1,3 ± 1.
 • Δύο περιστατικά αργής διάνοιξης τραυμάτων καταγράφηκαν την 4η και 6η μετεγχειρητική ημέρα λόγω έντονης άσκησης.
 • Οι ασθενείς συνέχισαν την εργασία τους μετά την 5η μετεγχειρητική ημέρα χωρίς επιπλοκές.
 • Δεν παρατηρήθηκαν υποτροπές κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
 • Αναλγητικά χορηγήθηκαν σε 3 ασθενείς λόγω έντονου πόνου.
 • Δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις φλεγμονής του τραύματος και πυρετού.
 • Δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση λοίμωξης καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
 • Το ξύρισμα της περιοχής μετά την επέμβαση για το χρόνο που θα ορίσει ο γιατρός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μετεγχειρητικής πορείας του ασθενούς.
 • Πρέπει να πραγματοποιείται καθημερινή πλύση του σημείου της κύστης, ώστε να αποφευχθεί περίπτωση υποτροπής.

Τα υψηλά ποσοστά επανεμφάνισής της κύστης κόκκυγος οφείλονται στην ατελή εκτομή της κύστης ή στην κακή συμμόρφωση του ασθενή με τις μετεγχειρητικές οδηγίες.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου, να διευρυνθούν τα κριτήρια καταλληλότητας των ασθενών για επέμβαση, με σκοπό να μειωθεί περαιτέρω το κόστος της και να αποφευχθεί η εισαγωγή στο νοσοκομείο.

cta

call-to-action_mobile

Επικοινωνία
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

  Necessary

  GDPR,pll_language

  Προγράμματα

  _ga, _gat
  c_user, datr, fr, sb, wd, xs