Διερεύνηση ηπατοχολικών παθήσεων – Πληροφορίες προς τους ασθενείς

θεραπεία της κύστης κόκκυγος
Ημικλειστή χειρουργική τεχνική για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος
1 Απριλίου 2019
ηπατοχολικές παθήσεις

ΤΟ ΗΠΑΤΟΧΟΛΗΦΟΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το ήπαρ

Το ήπαρ σας είναι τοποθετημένο στην δεξιά πλευρά του σώματος σας, καλυμμένο από τις κατώτερες πλευρές και είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Οι λειτουργίες του αφορούν το φιλτράρισμα των ουσιών του σώματος (αίματος), τη ρύθμιση (έλεγχο) της πηκτικότητας του αίματος, την παραγωγή της χολής και τη ρύθμιση των λιπιδίων και η πέψη των τροφών. Οι πιο συχνές παθήσεις του ήπατος είναι η κύστη ήπατος, το ηπατικό απόστημα, ο καλοήθης/κακοήθης όγκος και η ηπατίτιδα.

ήπαρ

Το πάγκρεας

Το πάγκρεας σας είναι ένας αδένας τοποθετημένος πίσω από το στομάχι και συνδεόμενος με την οπίσθια επιφάνεια της περιτοναϊκής κοιλότητας. Το πάγκρεας έχει δύο σημαντικές λειτουργίες. Απελευθερώνει ουσίες που βοηθούν την πέψη των τροφών και παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που καθιστά ικανή τη χρήση και τη ρύθμιση των σακχάρων του αίματος από το σώμα. Οι πιο συχνές παθήσεις του παγκρέατος είναι η οξεία παγκρεατίτιδα, η χρόνια παγκρεατίτιδα, η κύστη και ο καρκίνος του παγκρέατος.

πάγκρεας

Το χοληφόρο δέντρο

Το χοληφόρο δέντρο αναφέρεται στην χοληδόχο κύστη και τις συνδέσεις της (χολαγγεία), οι οποίες αφήνουν τη χολή, που παρασκευάζεται στο ήπαρ, να περάσει στο δωδεκαδάκτυλο. Το ήπαρ είναι συνδεδεμένο με τη χοληδόχο κύστη. Όλα μαζί αποτελούν το ηπατοχολικό σύστημα. Το χοληφόρο δέντρο περιλαμβάνει ενδοηπατικά και εξωηπατικά χοληφόρα. Οι πιο συχνές παθήσεις των χοληφόρων είναι η χολολιθίαση, η οξεία παγκρεατίτιδα, οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης και ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων.

χοληφόρο δέντρο

Ποιες είναι οι απαιτούμενες εξετάσεις για τη διερεύνηση των ηπατοχολικών παθήσεων;

α. ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο αιματολογικός έλεγχος ενδεχομένως χρειάζεται για τη διερεύνηση:

 • Αναιμίας – έλλειψη σε ερυθρά αιμοσφαίρια.
 • Σακχαρώδους Διαβήτη – το σώμα είναι ανίκανο να μετατρέψει τα σάκχαρα σε ενέργεια λόγω έλλειψης ινσουλίνης.
 • Ηπατικής Λειτουργίας – η διαπίστωση ότι το ήπαρ λειτουργεί φυσιολογικά.
 • «Καρκινικών Δεικτών» – έλεγχος για χημική δραστηριότητα που μπορεί να υποδεικνύει έναν όγκο.
 • Επιπέδων Ουρίας και Ηλεκτρολυτών – αυτά τα επίπεδα μπορεί να μεταβάλλονται από μία πληθώρα ιατρικών καταστάσεων, ιδιαιτέρως της νεφρικής λειτουργίας.

 

β. ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο απεικονιστικός έλεγχος αποτελείται από:

(1) ΥΠΕΡΗΧΟΣ

Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται για τον εντοπισμό της αιτίας του κοιλιακού σας άλγους είτε για να ελεγχθεί το ήπαρ ή το πάγκρεάς σας. Ο υπέρηχος γίνεται στο ακτινολογικό τμήμα, χρησιμοποιώντας ακίνδυνα ηχητικά κύματα.

Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε σε ύπτια θέση (ανάσκελα) σε ιατρική κλίνη και, χρησιμοποιώντας μία ειδική γέλη, ένας πομποδέκτης τοποθετείται πάνω στο κοιλιακό σας τοίχωμα, δίνοντας εικόνες  του ήπατος, του παγκρέατος και του χοληφόρου συστήματος.

(2) ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟ

Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος πραγματοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό (Γαστρεντερολόγος) με την εισαγωγή κεφαλής υπερήχου μέσω γαστροσκοπίου και την λήψη ή όχι βιοψίας

(3) ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (C.T.)

Αυτή είναι μία περισσότερο διαγνωστική (αποσαφηνιστική) εξέταση της κοιλιακής σας χώρας. Απαιτείται να ξαπλώσετε ακίνητοι σε ένα τραπέζι, ενώ ένας σαρωτής (προσομοιάζων με στεφάνη) μετακινείται πάνω-κάτω στο τραπέζι γύρω σας.

(4)  ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (M.R.I.)

Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί μία ακόμη εξέταση της κοιλιακής σας χώρας. Χρησιμοποιεί μία μαγνητική πηγή ως σαρωτή. Εξαιτίας αυτού, εάν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει ο,τιδήποτε μεταλλικό μέσα στο σώμα σας, π.χ. βηματοδότης, υλικά οστεοσύνθεσης και εάν είναι απομναγνητισμένα, επιβάλλεται να το δηλώσετε σε κάποιο από τα μέλη του προσωπικού προ της εξέτασης.

(5) ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΠΑΓΚΡΕΑΤΟΓΡΑΦΙΑ (M.R.C.P.)

Αυτή η εξέταση είναι παρόμοια της προηγουμένης και δίνει μία πιο λεπτομερή εικόνα και ανάλυση της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατός σας, δίνοντας έμφαση στον χοληδόχο και παγκρεατικό πόρο. Γίνεται συχνά πριν από την E.R.C.P., και κάποιες φορές αντί αυτής.

(6) ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΠΑΓΚΡΕΑΤΟΓΡΑΦΙΑ (E.R.C.P.)

Αυτή είναι μία εξέταση που γίνεται στο ενδοσκοπικό τμήμα/κέντρο πεπτικών διαταραχών. Συνήθως διενεργείται ύπο ήπια νάρκωση. Το ενδοσκόπιο (μία μακριά, λεπτή, εύκαμπτη, σωληνοειδής κάμερα) διέρχεται προσεκτικά από το στόμα σας, προς τα κάτω έως το δωδεκαδάκτυλο. Ένας μικρός, πολύ λεπτός σωλήνας εισάγεται στο χοληδόχο πόρο και μία χρωστική ενίεται.

Αυτή η εξέταση επιτρέπει τη λήψη λεπτομερών ακτινογραφικών εικόνων του χοληφόρου δέντρου. Χολόλιθοι μπορούν να αφαιρεθούν και όπου υπάρχει στένωση των αυλών (σωλήνων) μπορούν να τοποθετηθούν εσωτερικά χωροδικτυώματα (stents) ώστε να παροχετεύεται η χολή.

Πότε ο ασθενής είναι κατάλληλος για χειρουργείο;

Οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή του ασθενούς στο χειρουργείο αφορούν:

 • Επανειλημμένες υποτροπές πόνου (ηπατικού κολικού)
 • Διαταραχή ηπατικής βιολογίας (ηπατικά ένζυμα, ίκτερος) με εύρημα στις απεικονιστικές εξετάσεις
 • Δυσπεπτικά ενοχλήματα με πεπαχυσμένο τοίχωμα χοληδόχου κύστης ανεξαρτήτως ύπαρξης λίθων ή λάσπης εντός αυτής
 • Χολολιθίαση
 • Πολύποδες χοληδόχου κύστης
 • Όγκος ή όγκοι σε Πάγκρεας ή Ήπαρ
 • Συνυπάρχουσες παθήσεις που επιβαρύνονται ή δυσχεραίνουν αντίστοιχα τους θεραπευτικούς χειρισμούς
 • Διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα που απαιτούν ερευνητική λαπαροσκόπηση για άμεση όραση, λήψη video, ή λήψη βιοψιών από ύποπτες εστίες

            cta

call-to-action_mobile

Επικοινωνία
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

  Necessary

  GDPR,pll_language

  Προγράμματα

  _ga, _gat
  c_user, datr, fr, sb, wd, xs