Αδενοκαρκίνωμα σιγμοειδούς παχέος εντέρου από εγκλωβισμένη κύστη ουραχού

Ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση ενός εξαιρετικά μεγάλου αδενώματος παραθυρεοειδούς
Ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση ενός εξαιρετικά μεγάλου αδενώματος παραθυρεοειδούς
21 Μαρτίου 2019
θεραπεία της κύστης κόκκυγος
Ημικλειστή χειρουργική τεχνική για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος
1 Απριλίου 2019
αδενοκαρκίνωμα σιγμοειδούς παχέος εντέρου

Αδενοκαρκίνωμα σιγμοειδούς παχέος εντέρου που αποκαλύπτεται από μία εγκλωβισμένη κύστη ουραχού.

Μια σπάνια κλινική περίπτωση.

Συγγραφείς: Γεώργιος Σαχσαμάνης , Σταύρος Σαμαράς, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Γεώργιος Δημητρακόπουλος, Διονύσιος Πινιαλίδης

 

Ουραχός – κύστη ουραχού- ουραχιακό απόστημα

Ο ουραχός, γνωστός και ως διάμεσος ομφάλιος σύνδεσμος, συνδέει τον ομφαλό με το πρόσθιο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Δημιουργείται κατά τη διάρκεια του 5 μήνα ανάπτυξης του εμβρύου, καθώς η ανοικτή ουραχιακή αρτηρία συνήθως κλείνει. Η κύστη ουραχού είναι μια συγγενής ανωμαλία του ουραχού, στην οποία το κανάλι δεν μπορεί να κλείσει. Η συγκέντρωση υγρού σχηματίζεται μέσα στην κύστη, με πιθανότητα να μολυνθεί.

Το ουραχιακό απόστημα αποτελεί μια σπάνια κλινική κατάσταση που προκαλείται από μια εγκλωβισμένη κύστη ουραχού, και εμφανίζεται χωρίς συγκεκριμένα συμπτώματα, συνήθως στην παιδική ηλικία. Ένας ηλικιωμένος άνδρας 83 ετών, δίχως ορθή διάγνωση για χρόνια, παρουσίασε κοιλιακό πόνο επί 10 ημέρες, ενώ λάμβανε αντιβιοτικά για ουρολοίμωξη.

Πιθανές επιπτώσεις

Η αποτυχία κλεισίματος του καναλιού μπορεί να οδηγήσει σε έναν αριθμό ανατομικών δυσμορφιών.

 1. Κύστη ουραχού: Ο ουραχός δεν σφραγίστηκε, αλλά υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του ομφαλού. Μπορούν να μολυνθούν και να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος ή αιματηρή διαρροή στο ομφαλό.
 2. Urachal fistula: Μπορεί να προκαλέσει διαρροή ούρων από τον ομφαλό.
 3. Urachal diverticulum: Μπορεί να παρουσιαστεί με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
 4. Ουραχικός κόλπος: Μπορεί να παρουσιαστεί με κοιλιακό άλγος ή απότομη παροχέτευση από τον ομφαλό

Παρουσίαση περίπτωσης

Ένας άνδρας ηλικίας 83 ετών εισήχθη στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου μας. Ανέφερε πως έπασχε από κοιλιακό άλγος στην υπερηβική περιοχή τις τελευταίες 10 ημέρες. Ο πόνος περιγράφηκε ως μούδιασμα που σταδιακά εξασθενούσε. Ο ασθενής είχε πυρετό, ενώ αρνήθηκε πως είχε παρουσιάσει ναυτία, έμετο, διάρροια, αιματέμεση ή μελενά.

Το ιατρικό ιστορικό του περιλάμβανε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), υπέρταση, κολπική ριβονία (AF) και στένωση αορτικής βαλβίδας. Επισκέφτηκε έναν ουρολόγο πριν από 7 ημέρες, λόγω των συμπτωμάτων του, όπου και του δόθηκαν από του στόματος αντιβιοτικά, σχετικά με τη μόλυνση στην ουροδόχο κύστη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γενικής ούρων.

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση συχνά πραγματοποιείται με φυσική εξέταση και με υπερηχογράφημα που ανιχνεύει ουραχικές ανωμαλίες έως και 77% των περιπτώσεων. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως CT ή MRI σάρωση της κοιλίας και της λεκάνης. Οι ουραχικές ανωμαλίες είναι σπάνιες με περίπου 2/100.000 ενήλικες σε νοσοκομείο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;

Αν και τα συμπτώματα της πάθησης συχνά δεν είναι σαφή και συγκεκριμένα περιλαμβάνουν: Κοιλιακό άλγος, παροχέτευση από τον ομφαλό, ναυτία, εμετό και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Μια μάζα ενδέχεται να βρεθεί κατά την ψηλάφηση της περιοχής. Μια κύστη ουραχού μπορεί επίσης να μολυνθεί από ένα αδενοκαρκίνωμα παχέος εντέρου, όπως συνέβη με τον ασθενή μας.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Κατά τη φυσική εξέταση, η αρτηριακή πίεση ήταν 126/89 mmHg, θερμοκρασία σώματος ήταν 37,4 ° C, ο καρδιακός ρυθμός ήταν 86 beat / min και ο αναπνευστικός ρυθμός ήταν 20 αναπνοές / λεπτό. Η κοιλιακή χώρα ήταν μαλακή,  ψηλαφητή, ενώ μη κινητή μάζα βρέθηκε στην υπερηβική περιοχή.

Τα εργαστηριακά δεδομένα αποκάλυψαν αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων 14,8 χ 10 / μL και η αιμοσφαιρίνη ήταν 9,6 g / dL, νάτριο 142 mEq / L, κάλιο 4,4 mEq / L, κρεατινίνη 1,4 mg / dL, ουρία 122 mg / dL και γλυκόζη 84 mg / dL .

Οι εξετάσεις λειτουργίας του ήπατος αποκάλυψαν AST 6 U / L, ALT 10 U / L, αλκαλική φωσφατάση 74 U / L και αλβουμίνη 4,1 g / dL. Οι εξετάσεις ούρων έδειξαν αυξημένη αιμοσφαιρίνη και ειδική βαρύτητα 1012.

Το υπερηχογράφημα αποκάλυψε κύστη μεγέθους 12 x 6 cm προσαρτημένη στην ουροδόχο κύστη. Το εύρημα αυτό ήταν ύποπτο για εμφάνιση ουραχικού αποστήματος. Διεξήχθη CT σάρωση της κοιλίας και της λεκάνης, η οποία αποκάλυψε μια κυστική μάζα 4,9 χ 3,6 cm, σε κοντινή απόσταση από το πρόσθιο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.

Η αξονική τομογραφία και η κολονοσκόπηση αποκάλυψαν μια πολυκυτταρική μάζα (αδενοκαρκίνωμα) στο σιγμοειδές κόλον, σε απόσταση 35 cm από τον πρωκτό, γεγονός που προκάλεσε τη στενότητα του αυλού.

Ποια μέθοδος αντιμετώπισης ακολουθήθηκε;

Στον ασθενή χορηγήθηκαν IV αντιβιοτικά. Στη συνέχεια, ετοιμάστηκε για ανοικτή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία ανοίχτηκε ο ουραχιαίος σωλήνας προς την ουροδόχο κύστη, παροχετεύτηκε και αποκόπηκε από το παθολογικό τμήμα του σιγμοειδούς κόλον. Τα παθολογικά ευρήματα με βάση το δείγμα έδειξαν αδενοκαρκίνωμα παχέος εντέρου και μια ουροποιητική κύστη. Ενώ η κύστη ουραχού και το παθολογικό τμήμα του σιγμοειδούς κόλον αφαιρέθηκαν, σχηματίστηκε μια κολοστομία του Hartmann. Εξαιτίας αυτής της σπάνιας κατάστασης, ο ασθενής διαγνώστηκε έγκαιρα με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο ασθενής εισήχθη στη ΜΕΘ μετά τη χειρουργική επέμβαση, λόγω της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και της στένωσης της αορτικής βαλβίδας. Την 2η μετεγχειρητική μέρα αποσωληνόθηκε. Πέθανε την 3η μετεγχειρητική ημέρα από ανακοπή καρδιάς, λόγω της στένωσης της αορτικής βαλβίδας.

Η κατάσταση του ασθενούς θεωρήθηκε ως υψηλού κινδύνου για ανοικτή ή λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, λόγω της ΧΑΠ και της στένωσης της αορτικής βαλβίδας. Η εύρεση καρκίνου του παχέος εντέρου, ωστόσο, δικαιολόγησε μια χειρουργική προσέγγιση, καθώς προκάλεσε τη στένωση του αυλού με τον κίνδυνο παρεμπόδισης.

Σύμφωνα με την παθολογική αναφορά, υπήρχε χρόνια φλεγμονή της κύστης. Η εικασία μας είναι ότι ο ασθενής είχε ιστορικό επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που αντιμετωπίστηκαν μόνο με αντιβιοτικά, χωρίς να γίνει περεταίρω διερεύνηση των συμπτωμάτων και της κατάστασης. Δεν υπήρχε ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά που να δικαιολογούσε ακτινολογική εξέταση. Σε εμάς παρουσιάστηκε λαμβάνοντας αντιβιοτικά για πιθανή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η φυσική εξέταση σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα αποκάλυψαν τη φλεγμονώδη κύστη ουραχού.

Ποια συμπεράσματα προέκυψαν;

Αν και σπάνιες, οι ουραχικές ανωμαλίες πρέπει να συμπεριληφθούν στη διαφορική διάγνωση ασθενών με άτυπο ιστορικό κοιλιακού άλγους ή λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης μέσω αξονικής τομογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας είναι υποχρεωτική, καθώς η δυσπλασία των ουραχιών μπορεί να εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων κρυφών παθολογιών.

Οι μερικώς απομακρυσμένες κύστες ή η διαδερμική παροχέτευση υπόκεινται σε υποτροπή με ποσοστό έως και 31%.

Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση προτιμάται συνήθως, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται με λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση.

 

cta

call-to-action_mobile

Επικοινωνία
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

  Necessary

  GDPR,pll_language

  Προγράμματα

  _ga, _gat
  c_user, datr, fr, sb, wd, xs